PSSSTT INTRO OT

Hello and Assalamualaikum semua,
Haihh, cuti sem memang sangat bosan , lagi lagi bila duduk rumah. Kumpul lemak dekat badan. Itu la hakikat yang pasti bagi setiap pelajar. 
including me . So, last post i dah janji nak cerita all our experiences about OT right ? but before that, ada some bloggers ask me. What is OT ? hahhh. *tettt* Terasa macam OT ni tak dikenali ramai pula, k k. takpa. *sigh* bila i decide nak jawab, mesti + comferm akan ada feedback.. ouhh. sama macam FISIOTERAPI ke ? hahahahha . *sedih dengar*


even banyak kali explain pung, i got same feedback. mana la muka aku macam tak pelik-pelik jeh kan. hahah.

So, before that, terasa macam nak betulkan keadaan. let me briefly la explain about OT
atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapy.

comel kan ?
Skill in life . *needed*
one of our main role as OT
ouhh k, rasanya, cukup la upload sikit pasal icon-icon OT.


kalau nak cerita pasal Occupational therapy, better korang search wikipedia sebab, banyak dan berlambak-lambak. so, no function rasanya untuk i repost balik OT ni,
but then, i will post about our subjects in OT. *briefly je k*

ok, lets start we the main subject.
.
.

cakap pasal anatomy, on the spot akan imagine tubuh badan manusia la kann.
hah, pada aku, subject ni subject killer. hmm. seriously. tak caya ? cuba la theraiiii baca buku ANP.
haha. actually, bukan nak kata susah or what.. the problem is. banyak fakta. Nak kata susah , tak jugak.. tp, as long as you tak study + baca for 8 hours after class. You will loss. *ayat prof Idzham*
So, imagine that you need spend AT LEAST 8 hours. Hmm, i just spend 8 hours for twice maybe. Boleh kira guna jari ok, berapa kali jeh aku study 8 jam. To be honest, i just spend 4 hours in ANP. haha. *tutup muka*
Sometimes hati ni nakal jugak when said that.
" Ingat satu subject je ke nak study ? " hehe
hmmm.


*no comment*






hah, ni subject yang paling aku suka. OCP 100. Siapa yang nak ambik OT, mmg wajib belajar ni. Nama pun Introduction to OT kan. Kalau tak intro macam mana nak kenal. *tak kenal, maka tak cinta* hahh, first-first masuk kelas OCP 100 rasa macam fening-fening lalat tauu. hahah. sbb ?? ada banyak sbb.

SEBAB 1
subject ni guna buku AMERICA JURNAL so, asal nama jeh jurnal, terasa macam nak tutup buku. Memang susah nak faham. Ayat macam kereta lalu jalan yang bersimpang siur. apa-apa pun aku teruskan baca. At the end. I got THE POINT . bila habis baca , jurnal tu cuma nak cakap " INDEPENDENCE IN HUMAN " hahah. stress kott .
OK ITULAH POINT SAYA YEE *ayat Dr akehsan*

SEBAB 2
taak salah kan nak cakap i love my lecturer ? i meant bukan la love as a lover. But the way how he teach us. Ouhhhsemmee. serious. Dr gunakan approach (penyampaian) yang sangat tidak membosankan.
contoh ?
He always kaitkan cara nak tackle someone dengan apa yang kiteorg belajar. So, waktu exam, mmg aku ingat ayat Dr je la kan. hehe. great


haa, OCP 103 is the fun subject. well, it was fun when you involve or fully participate in the class. Siapa yang ada ciri kebudak-budakkan boleh la menghayati makna aktiviti dalam kehidupan.
First day aku join this class, aku gelak . Gelak sebab kelakar . kelakar k.
Pembelajaran kitorg more to creative thinking. tapi, bila exam menjadi critical thinking. boleh masuk ICU
hhehe.
Antara aktiviti yang menarik

.
.
.
.

ANYAMAN , MUSICAL CHAIR , MONTAGE ect
haha. kenapa pelik ? aku pun mula mula pelik jugak. sometimes kelakar pun ada, iyelaa, aktiviti budak tadika belajar balik di alam Uni. so funny. Nampak tak putaran hidup ?
nampak simple right subject ni? without reading any books. Just do the activities.
but then, time exam.. jawapan panjang. hahahah.
well, critical thinking for 2 hours.
thats the truth.

eh chopp !! nak tau beza OT or PT ??
hah,, OT more to aktiviti berkaitan kehidupan. Manakala PT more to physical activiti.( exercise)
Example.
patient sakit Diplegia (paralysis symmetrical part of body)- lupuh separuh badan.
so, as PT they should give some exercise dekat bahagian otot tertentu supaya dapat gerakkan semula anggota badan. I meant bukan terus boleh gerak. tu, nampak sangat tipunya. sedikit demi sedikit. k . hee

so, as OT they need give activity to patient . Ye laa, korang bayangkan, PT dah bantu lembutkan muscle yang stiff. Tapi, ingat, patient masih lagi belum fully independence k.
They still need to carry out their daily activities as usual even though ada kekurangan.
so, muscle yang dah boleh digerakkan takkan FULLY BOLEH GERAK MACAM BIASA. itu kenyataan.
so, bayangkan, mcm mana dyorg nak sikat rambut ? nak masak. nak ambil barang ?
hah. itulah kerja OT.actually, banyak lagi cabang OT. tp. cukuplah cerita nih jeh. hehe k.nampak tak virus pemalas?



subject ni banyak hafal nama penyakit kanak-kanak. Tak tau la nak cakap best or tak. Tapi yang penting, best sbb lecturer. Mr Kannan. hehe.
first we need to know the classification condition in children.There are 9 classifications . okehyyy.
then, Children with 5 types conditions. belum lagi sub-conditions
after that, learnt about developmental delay.
tapi, yang paling aku suka, CHD-cardiovascular heart diseases and epilepsy. I dont know why, but this chapter really make me feel anxious to know more. heheh. *poyo*
bila terkena nama penyakit peli-pelik, tuu la paling ingat. biasalah, manusia.. yang pelik tu yang paling kita ingat. Yee dok ? k k.


haaa, bila dah tau penyakit-penyakit yang terdapat pada kanak-kanak, you can proceed to this OT assessment. Sampai sekarang aku masih ingat, first class utk subject nih belajar assessment DENVER. Masih lagi ingat Madam pinjam pembaris aku. and at the same time, aku yang buat garisan umur dekat paper madam. heh?
Mula-mula belajar memang sangat pelik. pelik sbb ? Sbb taktau apa yang aku tgh belajar sekarang nih !! HAHA. boleh tak bayangkan betapa blur-blurnya aku.
then, dalam seminggu kelas, baru aku faham yang kita akan belajar 15 jenis assessment. Setiap assessment berbeza mengikut PROBLEMS OF CHILDREN , AGE RANGE , PURPOSE , DOMAINS , DURATION TO ASSESS , SCORRING.
dekat sinilah, anda-anda semua perlu pandai menggunakan application in addmaths. Ouhhyeahh, alhamdulilah, aku minat addmath.

jangan nak terkejut kiteorg belajar Islam dalam OT. Tak salah kan ? Subject CTU ni sekurang-kurangnya dapat bg motivasi dekat diri sendiri, supaya tak focus on your field jeh.
Sometimes, takdala belajar sangat agama, tapi, usatzah lebih banyak share something yang tak semua orang ada. Thats what we called. EXPERIENCED. tak semua orang ada pengalaman yang sama. So, daripada pengalaman, mmg banyak bantu kiteorg yg baru nak membangun nih. hehe.



yeayyy, my favourite subject. English. Hahh, i dont know why i love English so much. Maybe cause of the lecturer, Mdm Yatt, with her cutest face.
Since mdm Yatt have asked me, why dont you take TESL ? haha. ouhgoshh, seriously, im not interested in language. Well, dont ask me why.
BEL or known as English class, we just learnt basic English.
Student need to know the law of grammar.
especially TENSES.
ok, basically, we have 8 types of tenses.
just 8 types. Then, try apply all the tense in words.
Sometimes, thats the problem. including me.
but then, since you expert in all tenses.
insyaAllah.

ok, last sekali subject HBU. more to co-curriculum. Siapa yang dekat sekolah dulu masuk bulan sabit merah?? hahh. sama je ye dek dek semua. Dari sekolah rendah sampailah ke alam Uni, aku stick dgn badan-badan kecemasan nih. *sigh*hehe. 

hahh, oklahh. aku rasa... macam terlalu panjang entry post kali nih. niat dihati nak cerita aktiviti OT students. But then, i need to explain first apa OT belajar. so, takdelah blur-blur . heh?
hee.
ok, let stop here, since my wrist joint cant withstand to type faster anymore. lol

see again. daaa dii duuu.



Greatest and Coolious course-mate

Hah, makin lama makin lupa yang aku ada blog. Kesian kamu, macam sarang tikus rasanya. Dah berbulan lamaya tak update blog. Nak kata tak ada cerita, ada je yang nak diceritakan. Tapi, masa amat mencemburui diri untuk buat kerja lain. Maybe sebab life Uni yang teramat padat. Sampai nak kelip mata pun tak boleh. *k tipu je*

Anyway, Assalamualaikum and hye semuaaaaaaaaaa !*excited*
Ok, last post haritu about my best girlfriend in University right ? Tak sangka, without realizing im now 18 years old yeah. *this was so cool*

Ok, merepek. Back to our main topic, my greatest and coolious course-mate. Hah, ok la to be honest, before masuk Uni, im always imagine :

Hah, hows life ?
hah ?


Maigod. *k lebih jeh nih*

Im sure, masa mula-mula kelas mesti ada banyak perception towards each other. " eee sombong , gedik , kepoh and so on " right ?? hehehe.

So, memandangkan detik dan saat ni, bermulalah cuti sem 1 kami .. so, im really glad to post about my greatest coursemate.

Ok, here we goooooooooooooooooooooooooo..


Chop ! siapa rindu adel ? sila angkat kening sikit. hahah. k poyo.
hahh, sampai sekarang, i dont know why my course mate panggil adel. *k tutup cerita*



before that, gambar ni diambil dr sumbeer ... tett. ok abaikan. hehe

Yang penting dekat sini, nak ceerita siapa dulu ye ?

lets start with our CR - Amin for short. To be glad to say laa kan, he is so cool. and sangat sabar dgn perangai kiteorg yg memacam nih.. dgn hantar kerja lambatnye lagi. hehehee *peace*

hahh, beside that, amin ada bini hehe. i meant, pembantu la kott. that i call mama cikin. i wont tell which one. heheheh.
well, without cikin, kiteorg takkan dapat naik bus dr p.perdana ke p.alam. so. Thankieeeeeeeeeeee cikin !!

Oklaa, ni baru gambar pelajar Therapis class A.

and here we go.

Therapist in other class.

Ta
daaa
daaa
>
>
>
>
..
.
.
.
.

well, here you are.
jangan tanya kenapa lelaki ada 2 jeh. hahah.
tu pun rasa mcm dh ramai kott. drpd tak ada lelaki langsung. am i right ? k.
\



motif ? xtau laaa. nampak comel jeh korang semua.. lol. paling comel ? heheh. kbye.

ok la, first post nih, just briefly pasal kami as student therapist.
after this, akan lebih banyak cerita pasal aktiviti kami. wanna know ? follow the post.

so, here are some pictures to tell bout us.

here our OT-occupational Therapy boys.
sila cakap mereka semua comel. k k k k. *pengsan jap*

ok, this our last day . In our pediatric lab. yg awesome. last day kami kena practical. To be honest, practical sgt best. Baru la feel as therapist.

Ok laa, utk first post.. nothing special..
i will up todate another story based on our experienced.
well. OT student. you need to know that we are awesome classmate.
thats the truth.

muahx from now.






Miracle in Friendship

A story tells that two friends were walking through the desert. During some point of the journey they had an argument, and one friend slapped the other one in the face.
The one who got slapped was hurt, but without saying anything, wrote in the sand “Today my best friend slapped me in the face”.
They kept on walking until they found an oasis, where they decided to take a bath. The one who had been slapped got stuck in the mire and started drowning, but friend saved him. After he recovered from the near drowning, he wrote on a stone “Today my best friend saved my life”.
The friend who had slapped and saved his best friend asked him, “After I hurt you, you wrote in the sand and now, you write on a stone, why?” The other friend replied “When someone hurts us we should write it down in sand where winds of forgiveness can erase it away. But, when someone does something good for us, we must engrave it in stone where no wind can ever erase it.”
Moral: Do not value the things you have in your life. But value who you have in your life.
 * Even we have known each other just for 5 months, but our memory just like 5 years. Every single day we have shared it together. And, we supposed to be friend forever.



With full of love . Dila Latiff