What ?! PLKN ??! #episode4



Haiiiiiiii and helloooooo and hollllaaaa to all peeps there. *lambai tangan* now episod kemuncak about PLKN. and lepas ni no more PLKN . please. siapa-siapa yang nak tahu lebh lanjut pasal PLKN n apa kata uolls yang masuk PLKN. haa. baru la feel kan ? *krikk krikk* Last episod ni mre to pictures. Setiap gambar ada maknanya la katakann :). heh? heeww

ok, now..1 week before the ending of PLKN we are having a great activities that we called ....

WIRAJAYA

Whats that ? Hard to explain actually.. me also dunno whats the meaning of wirajaya actually. but, in my pinion.. wirajaya more to survival.. HAHA.

Firtsly, KJF-Ketua Jurulatih Fizikal announced that we are going to participate wirajaya. So, malam before hari kejadian, we need to prepare our stuffs.
So. weolls pun punya la beriyeeeee prepare all the stuffs. Masukkan baju PT-isu with seluar and tudung bagai.. poco and so on dalam bag loreng. And kiwi kasut like shining-shining gitu. ;p
And. yang paling best weolls bangun pagi-pagi. about 4 o'clock . See. awal gilaa kan ? excited kononnya. 
Then. beratur pagi-pagi macam banduan dekat padang kawad. Nyanyi-nyanyi bagai. HAHA.
and yang paling membuatkan aku rasa geram tahap annoying bila dapat tahu.. tapak khemah weolls dekat kawasan kem je. Maigod. ingatkn masuk hutan. See. macam kartun ok. bangun pagi buta. excited gila.. at last.. jalan setapak je dh sampai tapak khemah. ? maigodd. Serius drama !
Haha. ok. sampai tapak khemah macam biasalaah. pasang khemah and so on. lalaaa. mesti la uolls pernah kan bercamping. heh ? now the activities. 


Yes.. traaaadaaaa..this is charlie charlie charlie.. charlie.. huhaaa' ! haha.
malam ada game. i guess. ni game Kelapa Emas .

Malam masing-masing ada duty. kena jaga tapak khemh dari seranagn orang asing. HAHA
duty aku pukul 10-12 malam. Best gilaaa. Even gelap, tapi rasa cool bebeh ! Sambil baring tengok bintang dilangit Maigod. seriously fun !

Game Kelapa Emas . Yang pakai kain batik tu hantu . ulang suara .. Hantu.. haha. like annoyingkan ? nak jadi hantu, tapi tak real. maigod. sedih betul :(

this also, kta org kena pujuk orang bsu tu to get clue nak dapatkan kelapa emas. :( dah la bisu.. takfaham pulak tu apa yang dia maksudkn. masalahh..masalahh..

Haha. this dekat D8 . maybe ? biasa ah. nak dapatkan sesuatu tps ada saja benda pelik kena buat. likeheaven yeah ? Cikgu-cikgu ni saja je suruh kita org buat yang nth hape-hape. HAHA

Haaa. ni BOYFRIEND kitaaaaaaaaaa ! hahah ABG JIBRAIL.*nak muntah*
asal nama Jib je, im sure all the pelatih akan ras annoying k. annoying. tagline diaa..
*apa lagi wirawati belakang tu?*
*jangan malas bilang masa*
*belakang pusinggg.singg.singgg..*

haaa. annoying kot ? tapi tkpa. annoying pun masih dihati .*pengsan*
Aku tak tau la, apa motif abg Jib pakai macam tu ? Nak kata hantu. memang tak macam hantu.. tapi menakutkan pula bila dia pakai macam tu. macam tak siuman. ? ahahahah.

See. cuba zoom baik-baik gambar tu. tak tau nak cakap apa.. ngeri. takut.seram . geli. HAHA

This game TEKA BUNYI . Im not joining this game.. sbb dah banyak kot game aku join. huaaa. xD
But, sangat kesian with them. sbb kena tutup mata. Satu aktiviti yang susah kot. Bayangkan la. korang nak jalan tanpa lihat apa-apa. maigod. -.-

HAHA. antara taktik selamat supaya tidak berlaku perlanggaran lelaki perempuan. heh?


Masing-masing busy prepare di pangkaln masing-masing

yeaaa. ini Chalie. board paling cantik. :D *kelip mata*

ni auta saja ! game *kapal terbang terhempas*


see. now weoall dah expect guna kompass wuuu.

aku nampak Bapak Zul ! hahahahah.
aktiviti memasak.


Cikgu polis yang paling aku takut. HAHA. tapi dia comel. heh ? *Geli*



So. the end. HAHA. huaa. at last habis jugak cerita PLKN ni. but the most thing. cerita ni will be always in my heart. heh ?

There's a lot of lessons that i gain.

Just a simple conclusion..
I noticed that. life is not simple as what we think.. but life also not too complicated as what we faced. ..
Experienced teach me to be brave.. and the meaning of life..
*PEACE*




see yea for the next entry.. daa . much misshim . ehh ? HAHA
 daaa.

LOVE AND TIME

Once upon a time, there was an island where always passing by l the feelings lived HAPPINESS SADNESS KNOWLEDGE and all of the others feeling, including LOVE. One day, it was announce to the feelings that the island would sink, so all constructed boats are left. Except for LOVE .


LOVE was the only one who stayed. LOVE wanted to hold out until the last possible moment.

When the island had almost sunk, LOVE decided to ask for help.


RICHNESS was passing by LOVE in a grand boat. LOVE said,

" RICHNESS, can you take me with you ?"
RICHNESS answered. " No , I cant. There is a lot of gold and silver in my boat .There is no place for you"

LOVE decided to ask VANITY, who was also passing by in a  beautiful vessel.

" VANITY, please help me !!! "
" I cant help you  LOVE . You are all wet and might damage my boat " VANITY answered.

SADNESS was close by, so LOVE asked

SADNESS let me go with you. Please......"
" Oh.....LOVE, I am so sad that I need to alone !! Don't disturb me ! "
                          HAPPINESS passed by LOVE too, but she was so happy that she did not even                           
                                                          hear  when LOVE called her.

                       Suddenly, there was a voice..........

" Come LOVE, I will take you "


                            It was an elder. So blesses and overjoyed. LOVE even forget to ask the elder where they   were going. When they arrived at dry land, the elder went his own way. Realizing, how much was owed the elder.

LOVE asked KNOWLEDGE, another elder,
" Who helped me ?"
" It wastime , "" But why did time  help me ? "


Guys, you know what the answer ???


Hmm. because.. only time is capable of understanding how valuable love is .

So... ?? Hos.. I think thats fact. :)

Seeyaa :) Muaahh much


                                       














WHAT? PLKN ?! #episode 3

Hai... Holaa. and much miss to all of you. Woo. I think ni dah episode 3 . haha. Ok. dreaming like drama ? *smile* I don't know why i too happy typig this post. haha . Maybe last episode. ? Maybe i was bored ? Maybe i miss blogging so much ? lol. So, just straight to the point. Siapa tertinggal episode 1 dan 2 ? klik dibawah ini


Episode 1
Episode 2

so.let me continue the super duper great activities n PLKN

KHIDMAT KOMUNITI

Haa. like seriously, when our KJ announced for Khidmat Komuniti..i am sure all the pelatih will have fun all the day. Thats not because of activities kott. but the main thing .... Dapat keluar daripada kem yang azab macam hampeh . haha. Tapi, takda la azab sangat pungg. Physco lebih je ! *nyampah nyah ! *

Usually, khidmat komuniti ni more to berkhidmat untuk masyarakat la. HAHA. lol. Tiada bayaran mahupun upah dan seumpamanya. ikhlas ok. haha
First place yang kiteorg visit ialah

FELDA SEMENCHU

then yang terkhir sekali

RUMAH ORANG KURANG UPAYA.(AIR PAPAN) kot

tadaaaa.. weoll tengah main puzzle game with them. Like seriously they are really fun and enjoy. And most thing is they are cool !

They are playing music chairs. For sure all the pelatih kalahla kann. Kalau pelatih menang..sumpah korang takda perasaan mengalah dkt mereka yg istimewa ni

ni pula adik haiqal. OMG. sumpah comel. He is 5 years old. And yang paling sentap dekat jiwa when he sing lagu ibu. Maigod.. like seriously nak menangis. Sangat tersentuh ok. 

Persembahan daripada penghuni rumah kanak-kanak istimewa. They dance gracefully..and feel like there no sadness in life. ..and they no they will b happy forever with their life.. *Peace*

All the pelatih khusyuk gila tengok persembahan mereka. HAHA. 

Rasanya, ni di Felda Semenchu. heh? We are having gotong-royong.

After tiredly with gotong royong, there are some games for us. one of them.. Tangkap ayam. or kajar ayam. hah. someting like that. Ok this was fun actually. First time rasa suasana kampung . Wuuu. best gilaa. Untungla siapa yang ada kampung. not like me. i dont have kampung. So..sangat *jakun* heee.

see. all the tension has been released out ! We feel like young forever like seriously *haha* 



See. they really enjoy with khidmat komuniti. so. siapa cakap PLKN tak best. *rugi-rugi*

Sometimes, aku terfikir.. why i need to join this Khidmat.. but now.. i know the answer...

When we start join.. uolls akan rasa satu benda.. SYUKUR. like seriously.. sometimes, in life.. we never noticed how great our life than others. Most thought bout lifeless.. but then.. you know what.. there are more people outside there are going to be lifeless..but they are totally strong enough.. So, since that, i realized that Life teach us the meaning of life / heh? lol. So. watchouut

KOLAM RENANG

See. PLKN pun ada aktiviti air. tapi.. macam dah moden sikit. weolls dah tak main dah air-air dekat sungai or laut bagai tu. Zaman moden ni main dekat kolam renang. HAHA. ok. sangat tak advanture. Setakat kolam renang.. i think.. hampir every weekends aku berenang dekat kolam di rumah.. maigod. Tapi..ok laa. baru style kan. *haha* 

For sure boys and girls mestilah asingkan. HAHA. so, here are some activities. alaa. just a simple movement je pun. haihh. takpelaa. yang penting dapat main air. *jakunn*


tadaa. i guess ni tips keselamatan. maybe ? HHA. we need to use safety jacket. maigod. like S-K-E-M-A. haha. k.

This also. however.. they feel like heaven right ? heewwheeww

A simple taklimat before the consultant start the class.

Apa yang penting. berani. i mean confident level laa. Because some of the pelatih ada yang takut air. Me donnt know what has happened to them. But then, tak ada yang bermakna melainkan u speend all the time dekat kolam ni.. laughing like crazy.. enjoy with friends.. and thats was a best memories in life :)

KEMBARA HALANGAN

Please dont ask me what is kembara halangan. Cause thats was hard to explain about this.Tapi best. Haha/ Menyanyah kan ? *whatever*
Based on my opinion. Kembara halangan ni more to kerjasama with our company kot. besides.. build up self confidence..dan cara berfikir to solve something or situations.

I can't remember what we called this activities. Tpi, weolls. kena naik tembok tu. and jalan..and langkah lobang kecik tu. HAHA. ok. ayat aku pelik je ?
First impression aku, *hekelehh. tak ada la tinggi sangat* haha. serius. tak tipu. but then.. bila dah start nak naik je. woooo. aku rasa macam berhangin-hangin je dekat badan. HAHAHAHA. *hamik kau* thats true.. dont judge a book by its cover. since korang panjat.. baru rasa ok.. aku rasa.semua pelatih mestirasa mcm apa yang aku rasa.*ayat kheeling*

yeahh. i love this . we called monkey bar . I really like this activities.. sebab ? sebab aku selalu main dekat taman permainan. HHA.*tutup muka malu*
tapi. monkey bar ni takda la macam anak-anak punyaa. panjang wooo nak ke seberang . me likee WOO. First aku jatuh ok. JATUH. repeat again.. jatuuuuhhhhh. *bukkk* then.. aku geram gila. aku try kali kedua. *and im sucess like Yeppyyy*Tapi.. tangan melecet and merah macam kena air panas. and me like wuuuuu. sakit wok. -.-

ni. mmg mcm monyet. ok. fine. motif gmbar ni. ..cikgu zul bapak angkat yang tak berapa macam angkat. dh fullstop. haha k

hah.. aku menci aktiviti ni. like we need to crawling like turtle. heeww. ok la. setakat nak cium pasir tu. mmg best lakan -.- Yang penting experienced cium pasir..like heaven. :(

yesss. nak buat flying fox beribu kali boleh ? HHAH. im addicted with this activities.
first mmg la rasa macam aknak buat. tapi. rugi-rugi. HAHA. however. kelur PLKN ni mmg aku nk join club flying fox. *hemmohemmo*

Haha. ini activity kapal tenggelam heh? maigod. tak hingat. tapi yang penting..i terjatuh ok aktiviti ni.. seems like all my company hempap at me. and my head terkena batu. maigod. seriously sakit ok. but then.. i think.. otak masih center lagi hahahahah

lalalaala. aktiviti ni simple sangat okeh. *bukan nak berlagak*

ni pun simple jee. haha. takat jambatan goyang-goyang*im not goin to show off*

yeeeaahhhoo. panjat tembok. HAHAh. ni macam susah sikit sebab ? sebab aku pendek ? huaaa. nak nangis aku rasa. like seriously. HAHA

ini pula terowong yang sangat annoying. grrr.
ada ke patut koperal suruh buat bunyii *hmmmbeeeekk* sepanjang lalu terowong tu. :(  sad life betul macam hapee. Tapi fun ok ! HAHA


So.. aktiviti kembara halangan ni more to challenge yourself. Sometimes, i think kita kena be prepared well on whatever yang akan berlaku. Simple.. in life.. kita tak tahu apa yang akan berlaku esok kan ? so. standby with mentl n fizikal. heh? HAHAH


ok. i think mcm cukup-cukup laaa for this entry. I will post another entry about wirajaya. Challooobetehh byee. much muahh from me :* muaahhh. hellyeahh. heee. daaaa *lambai tangan*









WHAT?PLKN !? #episode 2

Hai ! and welcome back ! So hows your weekend ? Great or ? Haa. . Me speechless for today. Hoping for the prince charming. HAHA. lol. What a weekless Sunday right ? So, siapa pergi Jom Heboh ? Haa. seriously like disaster . So. why not duduk rumah.. goyang kaki..online. makan.. dan tidur. ! *Peace !* So, as what yang telah dila janji semalam.. Dila tunaikan hari ni. memandangka ade request from my friends to continue the bored story ni. Haa. as long as im wanna to share..thats was good enough. I tak kisah ada orang baca or tak. heh ? xD
siapa terlepas episode 1 ? CLICK HERE . heee .


so. just straight to the point ok. next activities 




PILIHAN RAYA

Marilah kita sama sama mengundi. Saya pilih unuk mengundi. See, kami peltih PLKN Desaru sudah selesaikan tugas kami mengundi *blinking eyes* . HAHA. ini lakonan teater semata. Tipu sangat kalau umur 18 tahun dah mengundi. *AUTA LEBIH* tapi, sekurang-kurannya..weolls dah dapat rasa suasana mengundi. ! Sebagai rakyat Malaysia kita berhak memilih pemimpin yang berwibawa lagi berdedikasi. *Ceyyy =.=* So, aku rasa macam best gila bila our KJ annouced kita akan adakan pilihanraya. Atleast, orang muda mudi macam kiteorg dapat la rasa suasana sebenar pilihanraya. *pembelajaran awal katanya* 



ni la YB kita . KONONNYA YB bersama rakyat untuk memikat hai rakyat.Nak curi hati laa kann. hikhikk


Waktu pilihanraya tu ada 2 parti.
At the left side we called *PARTI AYAM*
and the right side we called *PARTI TRACTOR*
Tapi, mostly sokong parti ayam. Maybe sebab YB dekat parti ayam Hot. kot ? *eeeww*


Haa .nampak tak YB kita sedang bermanifesto. Pelbagai janji ditaburkan ! Semata-mata nak pikat hati rakyat. *ayat lebih*


suasana dalam bilik mengundi ! So sad siapa yang takbawa IC. korang tak boleh mengundi ! even ni hanya teater semata-mata, tapi like seriously macam betul ok ! bukan macam..tapi memang betul.

see..panjang gila beratur .. semata-mata untuk menunaikan tanggungjawab sebagai rakyat *aku geli dengar ayat skema ni*

so. aku rasa PLKN memang terbaik gila ! Kalau takda PLKN sampai sekarang aku tak tahu dan tak kenal pun makna sebenar mengundi.
*peace yo*

TATANEGARA


Firstly, apa yang uolls faham tentang tatanegara ni ? nampak je perkataan negara..on the spot la mostly banyak pasal negara..and on the spot..segala sejarah negara for sure la keluar dalam aktiviti ini.

Like seriously aku terkejut gila bila PLKN buat aktiviti ni. sebab?? sebab awal-awal lagi i dah mindset yang PLKN ni buat aktiviti macam askar. HAHAHAHAH. ok tak lawak =.=

Aku masih ingat . first aktiviti tatanegara ni ialah EXPLORACE . ok . bukan sebarang explorace eh.serious soalan fully sejarah . me like OMAIGOD. hamik kau. refresh balik semua chapter sejarah. Tapi. senang cerita aku cuma nak ckp best. ha. best. tu je. one word. BEST.


This was one of the activities that was really fun ! Nama game ni SUNGAI DUA . Haa. it seems macam pelikan? HAHA. Aku ingat sangat aktiviti ni. sbb aku join this aktiviti. Akan ada 2 buah kerusi plastik.at the right and left side. Sebelah Fakta and sebelah lagi Auta. So. kena jawab which one the correct answer and at the same time... korang kena duduk dekat kerusi dgn jawapan yang betul.
And me jatuh tergolek-golek ok. like siyessly mcm aku buat training cheers *Peace !*


ini ketika berada di Istana Budaya. Kononnya la kan. HAHA. so, secara logik, bila berada dekat dalam ni mestilah mempunyai adab serta sopan santun yang tinggi. beside, kena berpakaian kemas. Dah nama pun istana budaya kan, for sure kena buat persembahan.Well, superduper best !

ok. ni aktiviti paling cool. We need to devide into KN group -KeNegaraan.
first, cikgu akan suruh cari tanah.
second, buat sempadan
third lantik raja
fourth, buat pelan wilayah
fifth, bina tugu.

and..at the same time berlaku la kacau bilau. U know mcm perang gitu...

see.. this was one of tasks that we should complete in 3o mins..i think.
tu la tugu weolls. HAHA. comel kan ?xD

haa. masing-masing selfish..nak jaga benteng pertahanan masing-masing.

again selfish..ada hati nak jajah wilayah lain. Jaga wilayah sndiri ok. -.-

at last, when the DM become like wars .. we noticed that we need bersatu. Haa. so, kami pun buatlah bendera Malaysia . so bad right ?

dan yang paling sedih... some of our friends jadi tawanan penjajah @ cikgu la. so sad. 

So. kesimpulannya.. first kiteorg tak perasan langsung yang kiteorg dipermainkan oleh Jurulatih masa first-first game. Wathecool yeah ? Nampak sangat yang we not really care. eh. bukan tak care.. cuma.. lambat care. HAHA

second..aku dapat rasa macam mana susah gila raja-raja kita dulu nak mohon kemerdekaan. Seriously like shit when jurulatih@penjajah tipu kiteorg. Janji manis semata. sampai rakyat kami tergadai. *ayat drama*

third..im proud to be Malaysian. even im not fully Malaysian.. but then.. aku nak cakap aku anak Malaysia. Malaysia was great.. tak percaya ?? baca n buka balik sejarah Malaysia.. mesti korang akan rasa superb gilaa ok. !


fourth..paling penting, perpaduan.tanpa perpaduan..tak akan aman Malaysia. Atleast..sejak aku masuk PLKN..I am more confident to speak Malay ok. lol right ? So. we are 1 MALAYSIA

so. im gonna stop here.. and wait for the 3rd episode. Wachout ! Daaa. Muahhh :*