PSSSTT INTRO OT

Hello and Assalamualaikum semua,
Haihh, cuti sem memang sangat bosan , lagi lagi bila duduk rumah. Kumpul lemak dekat badan. Itu la hakikat yang pasti bagi setiap pelajar. 
including me . So, last post i dah janji nak cerita all our experiences about OT right ? but before that, ada some bloggers ask me. What is OT ? hahhh. *tettt* Terasa macam OT ni tak dikenali ramai pula, k k. takpa. *sigh* bila i decide nak jawab, mesti + comferm akan ada feedback.. ouhh. sama macam FISIOTERAPI ke ? hahahahha . *sedih dengar*


even banyak kali explain pung, i got same feedback. mana la muka aku macam tak pelik-pelik jeh kan. hahah.

So, before that, terasa macam nak betulkan keadaan. let me briefly la explain about OT
atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapy.

comel kan ?
Skill in life . *needed*
one of our main role as OT
ouhh k, rasanya, cukup la upload sikit pasal icon-icon OT.


kalau nak cerita pasal Occupational therapy, better korang search wikipedia sebab, banyak dan berlambak-lambak. so, no function rasanya untuk i repost balik OT ni,
but then, i will post about our subjects in OT. *briefly je k*

ok, lets start we the main subject.
.
.

cakap pasal anatomy, on the spot akan imagine tubuh badan manusia la kann.
hah, pada aku, subject ni subject killer. hmm. seriously. tak caya ? cuba la theraiiii baca buku ANP.
haha. actually, bukan nak kata susah or what.. the problem is. banyak fakta. Nak kata susah , tak jugak.. tp, as long as you tak study + baca for 8 hours after class. You will loss. *ayat prof Idzham*
So, imagine that you need spend AT LEAST 8 hours. Hmm, i just spend 8 hours for twice maybe. Boleh kira guna jari ok, berapa kali jeh aku study 8 jam. To be honest, i just spend 4 hours in ANP. haha. *tutup muka*
Sometimes hati ni nakal jugak when said that.
" Ingat satu subject je ke nak study ? " hehe
hmmm.


*no comment*






hah, ni subject yang paling aku suka. OCP 100. Siapa yang nak ambik OT, mmg wajib belajar ni. Nama pun Introduction to OT kan. Kalau tak intro macam mana nak kenal. *tak kenal, maka tak cinta* hahh, first-first masuk kelas OCP 100 rasa macam fening-fening lalat tauu. hahah. sbb ?? ada banyak sbb.

SEBAB 1
subject ni guna buku AMERICA JURNAL so, asal nama jeh jurnal, terasa macam nak tutup buku. Memang susah nak faham. Ayat macam kereta lalu jalan yang bersimpang siur. apa-apa pun aku teruskan baca. At the end. I got THE POINT . bila habis baca , jurnal tu cuma nak cakap " INDEPENDENCE IN HUMAN " hahah. stress kott .
OK ITULAH POINT SAYA YEE *ayat Dr akehsan*

SEBAB 2
taak salah kan nak cakap i love my lecturer ? i meant bukan la love as a lover. But the way how he teach us. Ouhhhsemmee. serious. Dr gunakan approach (penyampaian) yang sangat tidak membosankan.
contoh ?
He always kaitkan cara nak tackle someone dengan apa yang kiteorg belajar. So, waktu exam, mmg aku ingat ayat Dr je la kan. hehe. great


haa, OCP 103 is the fun subject. well, it was fun when you involve or fully participate in the class. Siapa yang ada ciri kebudak-budakkan boleh la menghayati makna aktiviti dalam kehidupan.
First day aku join this class, aku gelak . Gelak sebab kelakar . kelakar k.
Pembelajaran kitorg more to creative thinking. tapi, bila exam menjadi critical thinking. boleh masuk ICU
hhehe.
Antara aktiviti yang menarik

.
.
.
.

ANYAMAN , MUSICAL CHAIR , MONTAGE ect
haha. kenapa pelik ? aku pun mula mula pelik jugak. sometimes kelakar pun ada, iyelaa, aktiviti budak tadika belajar balik di alam Uni. so funny. Nampak tak putaran hidup ?
nampak simple right subject ni? without reading any books. Just do the activities.
but then, time exam.. jawapan panjang. hahahah.
well, critical thinking for 2 hours.
thats the truth.

eh chopp !! nak tau beza OT or PT ??
hah,, OT more to aktiviti berkaitan kehidupan. Manakala PT more to physical activiti.( exercise)
Example.
patient sakit Diplegia (paralysis symmetrical part of body)- lupuh separuh badan.
so, as PT they should give some exercise dekat bahagian otot tertentu supaya dapat gerakkan semula anggota badan. I meant bukan terus boleh gerak. tu, nampak sangat tipunya. sedikit demi sedikit. k . hee

so, as OT they need give activity to patient . Ye laa, korang bayangkan, PT dah bantu lembutkan muscle yang stiff. Tapi, ingat, patient masih lagi belum fully independence k.
They still need to carry out their daily activities as usual even though ada kekurangan.
so, muscle yang dah boleh digerakkan takkan FULLY BOLEH GERAK MACAM BIASA. itu kenyataan.
so, bayangkan, mcm mana dyorg nak sikat rambut ? nak masak. nak ambil barang ?
hah. itulah kerja OT.actually, banyak lagi cabang OT. tp. cukuplah cerita nih jeh. hehe k.nampak tak virus pemalas?



subject ni banyak hafal nama penyakit kanak-kanak. Tak tau la nak cakap best or tak. Tapi yang penting, best sbb lecturer. Mr Kannan. hehe.
first we need to know the classification condition in children.There are 9 classifications . okehyyy.
then, Children with 5 types conditions. belum lagi sub-conditions
after that, learnt about developmental delay.
tapi, yang paling aku suka, CHD-cardiovascular heart diseases and epilepsy. I dont know why, but this chapter really make me feel anxious to know more. heheh. *poyo*
bila terkena nama penyakit peli-pelik, tuu la paling ingat. biasalah, manusia.. yang pelik tu yang paling kita ingat. Yee dok ? k k.


haaa, bila dah tau penyakit-penyakit yang terdapat pada kanak-kanak, you can proceed to this OT assessment. Sampai sekarang aku masih ingat, first class utk subject nih belajar assessment DENVER. Masih lagi ingat Madam pinjam pembaris aku. and at the same time, aku yang buat garisan umur dekat paper madam. heh?
Mula-mula belajar memang sangat pelik. pelik sbb ? Sbb taktau apa yang aku tgh belajar sekarang nih !! HAHA. boleh tak bayangkan betapa blur-blurnya aku.
then, dalam seminggu kelas, baru aku faham yang kita akan belajar 15 jenis assessment. Setiap assessment berbeza mengikut PROBLEMS OF CHILDREN , AGE RANGE , PURPOSE , DOMAINS , DURATION TO ASSESS , SCORRING.
dekat sinilah, anda-anda semua perlu pandai menggunakan application in addmaths. Ouhhyeahh, alhamdulilah, aku minat addmath.

jangan nak terkejut kiteorg belajar Islam dalam OT. Tak salah kan ? Subject CTU ni sekurang-kurangnya dapat bg motivasi dekat diri sendiri, supaya tak focus on your field jeh.
Sometimes, takdala belajar sangat agama, tapi, usatzah lebih banyak share something yang tak semua orang ada. Thats what we called. EXPERIENCED. tak semua orang ada pengalaman yang sama. So, daripada pengalaman, mmg banyak bantu kiteorg yg baru nak membangun nih. hehe.



yeayyy, my favourite subject. English. Hahh, i dont know why i love English so much. Maybe cause of the lecturer, Mdm Yatt, with her cutest face.
Since mdm Yatt have asked me, why dont you take TESL ? haha. ouhgoshh, seriously, im not interested in language. Well, dont ask me why.
BEL or known as English class, we just learnt basic English.
Student need to know the law of grammar.
especially TENSES.
ok, basically, we have 8 types of tenses.
just 8 types. Then, try apply all the tense in words.
Sometimes, thats the problem. including me.
but then, since you expert in all tenses.
insyaAllah.

ok, last sekali subject HBU. more to co-curriculum. Siapa yang dekat sekolah dulu masuk bulan sabit merah?? hahh. sama je ye dek dek semua. Dari sekolah rendah sampailah ke alam Uni, aku stick dgn badan-badan kecemasan nih. *sigh*hehe. 

hahh, oklahh. aku rasa... macam terlalu panjang entry post kali nih. niat dihati nak cerita aktiviti OT students. But then, i need to explain first apa OT belajar. so, takdelah blur-blur . heh?
hee.
ok, let stop here, since my wrist joint cant withstand to type faster anymore. lol

see again. daaa dii duuu.



Greatest and Coolious course-mate

Hah, makin lama makin lupa yang aku ada blog. Kesian kamu, macam sarang tikus rasanya. Dah berbulan lamaya tak update blog. Nak kata tak ada cerita, ada je yang nak diceritakan. Tapi, masa amat mencemburui diri untuk buat kerja lain. Maybe sebab life Uni yang teramat padat. Sampai nak kelip mata pun tak boleh. *k tipu je*

Anyway, Assalamualaikum and hye semuaaaaaaaaaa !*excited*
Ok, last post haritu about my best girlfriend in University right ? Tak sangka, without realizing im now 18 years old yeah. *this was so cool*

Ok, merepek. Back to our main topic, my greatest and coolious course-mate. Hah, ok la to be honest, before masuk Uni, im always imagine :

Hah, hows life ?
hah ?


Maigod. *k lebih jeh nih*

Im sure, masa mula-mula kelas mesti ada banyak perception towards each other. " eee sombong , gedik , kepoh and so on " right ?? hehehe.

So, memandangkan detik dan saat ni, bermulalah cuti sem 1 kami .. so, im really glad to post about my greatest coursemate.

Ok, here we goooooooooooooooooooooooooo..


Chop ! siapa rindu adel ? sila angkat kening sikit. hahah. k poyo.
hahh, sampai sekarang, i dont know why my course mate panggil adel. *k tutup cerita*



before that, gambar ni diambil dr sumbeer ... tett. ok abaikan. hehe

Yang penting dekat sini, nak ceerita siapa dulu ye ?

lets start with our CR - Amin for short. To be glad to say laa kan, he is so cool. and sangat sabar dgn perangai kiteorg yg memacam nih.. dgn hantar kerja lambatnye lagi. hehehee *peace*

hahh, beside that, amin ada bini hehe. i meant, pembantu la kott. that i call mama cikin. i wont tell which one. heheheh.
well, without cikin, kiteorg takkan dapat naik bus dr p.perdana ke p.alam. so. Thankieeeeeeeeeeee cikin !!

Oklaa, ni baru gambar pelajar Therapis class A.

and here we go.

Therapist in other class.

Ta
daaa
daaa
>
>
>
>
..
.
.
.
.

well, here you are.
jangan tanya kenapa lelaki ada 2 jeh. hahah.
tu pun rasa mcm dh ramai kott. drpd tak ada lelaki langsung. am i right ? k.
\



motif ? xtau laaa. nampak comel jeh korang semua.. lol. paling comel ? heheh. kbye.

ok la, first post nih, just briefly pasal kami as student therapist.
after this, akan lebih banyak cerita pasal aktiviti kami. wanna know ? follow the post.

so, here are some pictures to tell bout us.

here our OT-occupational Therapy boys.
sila cakap mereka semua comel. k k k k. *pengsan jap*

ok, this our last day . In our pediatric lab. yg awesome. last day kami kena practical. To be honest, practical sgt best. Baru la feel as therapist.

Ok laa, utk first post.. nothing special..
i will up todate another story based on our experienced.
well. OT student. you need to know that we are awesome classmate.
thats the truth.

muahx from now.






Miracle in Friendship

A story tells that two friends were walking through the desert. During some point of the journey they had an argument, and one friend slapped the other one in the face.
The one who got slapped was hurt, but without saying anything, wrote in the sand “Today my best friend slapped me in the face”.
They kept on walking until they found an oasis, where they decided to take a bath. The one who had been slapped got stuck in the mire and started drowning, but friend saved him. After he recovered from the near drowning, he wrote on a stone “Today my best friend saved my life”.
The friend who had slapped and saved his best friend asked him, “After I hurt you, you wrote in the sand and now, you write on a stone, why?” The other friend replied “When someone hurts us we should write it down in sand where winds of forgiveness can erase it away. But, when someone does something good for us, we must engrave it in stone where no wind can ever erase it.”
Moral: Do not value the things you have in your life. But value who you have in your life.
 * Even we have known each other just for 5 months, but our memory just like 5 years. Every single day we have shared it together. And, we supposed to be friend forever.



With full of love . Dila Latiff



New Environment

Assalamualaikum and hye alls. Well. it has been a long time im not updating my bloggie. Well, life is getting much more busy. Yess. really busy. huhu. So, who miss me? *eeeww. lol.


Im 18th now, and i am adapting a new environment. University Life Style !! . I have been placed in the UiTM Puncak Alam, and im quiet happy cause i got my second choice.-Occupational Theraphy. Alhamdulilah. Thanks to Allah.


Im sure.. theres will be a lot of questions... i meant.. same questions that the readers gonna to ask. What is OT. ?? Right ? hehe.

Theres a lot of questions...

1)What is OT ?
2)Why you are taking OT?
3)Why you dont want choose asasi?
4)Why you dont want further study in accountacy in Australia.

and so many questions. And i will answer all the questions on my next post. hewwheew. so chillex right now.Im gonna share something new here.

Talk about environment, for short-culture shock ! Haa. whats that ? Im sure most of us know the meaning of culture-shock, right ?

Since i have been here, Palam. I have learnt a lot about life. Yess. A lot ! Repeat again.. A LOT .
Im gonna make this post simple.

1) I felt that im on my way to be a matured-stage. Yess. Really really ! sometimes, new environment thought us to be more matured. away from being like childish, and since that, i am really miss my child-hood. ekekee. see that ?!

2) Im being more independent. Wake up early in the morning. Make my own breakfast-always a cup of milo and biscuits.Then waiting bus at the bus stop to go to my campus, puncak alam. Since i need to stay puncak perdana until early of this July. huhu.

3) Washing my own cloth ! lalalaaa. heheh.

4) Manage my budget. You gonna really really care about your financial when you need to pay your reference books ! It was likeee. hwhatttttttttttttttttttttttttttttttttttt ??! hmm my anatomy book about RM100. haha. k bye. 

5) Manage time. Really important. My weekday was really packed with classes. 8.30 in the morning until 6.20 of evening. See that? how much i spent my time.. the whole day in the campus. But, actually it was fun.

6) I have a lot of friends. ekeke. lol.

7) More focus on lecture classes. because ? like seriously.. you gonna feel like driving Formula 1 in the class. was like ZUPPPP in 2 hours. 1 topic for 2 hours. hmm. hmm. think it by yourselves. 


So, for juniors there. i just having a short brief about new environment. im not taking too much on the reall life story . kihkihh. but, experienced build us more. lewwl. so. im gonna further more on the next post. dadd aaaaaa. much miss uoll. muahx !

Psttt. Insta ? : Dila Latiff. 

What ?! PLKN ??! #episode4



Haiiiiiiii and helloooooo and hollllaaaa to all peeps there. *lambai tangan* now episod kemuncak about PLKN. and lepas ni no more PLKN . please. siapa-siapa yang nak tahu lebh lanjut pasal PLKN n apa kata uolls yang masuk PLKN. haa. baru la feel kan ? *krikk krikk* Last episod ni mre to pictures. Setiap gambar ada maknanya la katakann :). heh? heeww

ok, now..1 week before the ending of PLKN we are having a great activities that we called ....

WIRAJAYA

Whats that ? Hard to explain actually.. me also dunno whats the meaning of wirajaya actually. but, in my pinion.. wirajaya more to survival.. HAHA.

Firtsly, KJF-Ketua Jurulatih Fizikal announced that we are going to participate wirajaya. So, malam before hari kejadian, we need to prepare our stuffs.
So. weolls pun punya la beriyeeeee prepare all the stuffs. Masukkan baju PT-isu with seluar and tudung bagai.. poco and so on dalam bag loreng. And kiwi kasut like shining-shining gitu. ;p
And. yang paling best weolls bangun pagi-pagi. about 4 o'clock . See. awal gilaa kan ? excited kononnya. 
Then. beratur pagi-pagi macam banduan dekat padang kawad. Nyanyi-nyanyi bagai. HAHA.
and yang paling membuatkan aku rasa geram tahap annoying bila dapat tahu.. tapak khemah weolls dekat kawasan kem je. Maigod. ingatkn masuk hutan. See. macam kartun ok. bangun pagi buta. excited gila.. at last.. jalan setapak je dh sampai tapak khemah. ? maigodd. Serius drama !
Haha. ok. sampai tapak khemah macam biasalaah. pasang khemah and so on. lalaaa. mesti la uolls pernah kan bercamping. heh ? now the activities. 


Yes.. traaaadaaaa..this is charlie charlie charlie.. charlie.. huhaaa' ! haha.
malam ada game. i guess. ni game Kelapa Emas .

Malam masing-masing ada duty. kena jaga tapak khemh dari seranagn orang asing. HAHA
duty aku pukul 10-12 malam. Best gilaaa. Even gelap, tapi rasa cool bebeh ! Sambil baring tengok bintang dilangit Maigod. seriously fun !

Game Kelapa Emas . Yang pakai kain batik tu hantu . ulang suara .. Hantu.. haha. like annoyingkan ? nak jadi hantu, tapi tak real. maigod. sedih betul :(

this also, kta org kena pujuk orang bsu tu to get clue nak dapatkan kelapa emas. :( dah la bisu.. takfaham pulak tu apa yang dia maksudkn. masalahh..masalahh..

Haha. this dekat D8 . maybe ? biasa ah. nak dapatkan sesuatu tps ada saja benda pelik kena buat. likeheaven yeah ? Cikgu-cikgu ni saja je suruh kita org buat yang nth hape-hape. HAHA

Haaa. ni BOYFRIEND kitaaaaaaaaaa ! hahah ABG JIBRAIL.*nak muntah*
asal nama Jib je, im sure all the pelatih akan ras annoying k. annoying. tagline diaa..
*apa lagi wirawati belakang tu?*
*jangan malas bilang masa*
*belakang pusinggg.singg.singgg..*

haaa. annoying kot ? tapi tkpa. annoying pun masih dihati .*pengsan*
Aku tak tau la, apa motif abg Jib pakai macam tu ? Nak kata hantu. memang tak macam hantu.. tapi menakutkan pula bila dia pakai macam tu. macam tak siuman. ? ahahahah.

See. cuba zoom baik-baik gambar tu. tak tau nak cakap apa.. ngeri. takut.seram . geli. HAHA

This game TEKA BUNYI . Im not joining this game.. sbb dah banyak kot game aku join. huaaa. xD
But, sangat kesian with them. sbb kena tutup mata. Satu aktiviti yang susah kot. Bayangkan la. korang nak jalan tanpa lihat apa-apa. maigod. -.-

HAHA. antara taktik selamat supaya tidak berlaku perlanggaran lelaki perempuan. heh?


Masing-masing busy prepare di pangkaln masing-masing

yeaaa. ini Chalie. board paling cantik. :D *kelip mata*

ni auta saja ! game *kapal terbang terhempas*


see. now weoall dah expect guna kompass wuuu.

aku nampak Bapak Zul ! hahahahah.
aktiviti memasak.


Cikgu polis yang paling aku takut. HAHA. tapi dia comel. heh ? *Geli*



So. the end. HAHA. huaa. at last habis jugak cerita PLKN ni. but the most thing. cerita ni will be always in my heart. heh ?

There's a lot of lessons that i gain.

Just a simple conclusion..
I noticed that. life is not simple as what we think.. but life also not too complicated as what we faced. ..
Experienced teach me to be brave.. and the meaning of life..
*PEACE*




see yea for the next entry.. daa . much misshim . ehh ? HAHA
 daaa.

LOVE AND TIME

Once upon a time, there was an island where always passing by l the feelings lived HAPPINESS SADNESS KNOWLEDGE and all of the others feeling, including LOVE. One day, it was announce to the feelings that the island would sink, so all constructed boats are left. Except for LOVE .


LOVE was the only one who stayed. LOVE wanted to hold out until the last possible moment.

When the island had almost sunk, LOVE decided to ask for help.


RICHNESS was passing by LOVE in a grand boat. LOVE said,

" RICHNESS, can you take me with you ?"
RICHNESS answered. " No , I cant. There is a lot of gold and silver in my boat .There is no place for you"

LOVE decided to ask VANITY, who was also passing by in a  beautiful vessel.

" VANITY, please help me !!! "
" I cant help you  LOVE . You are all wet and might damage my boat " VANITY answered.

SADNESS was close by, so LOVE asked

SADNESS let me go with you. Please......"
" Oh.....LOVE, I am so sad that I need to alone !! Don't disturb me ! "
                          HAPPINESS passed by LOVE too, but she was so happy that she did not even                           
                                                          hear  when LOVE called her.

                       Suddenly, there was a voice..........

" Come LOVE, I will take you "


                            It was an elder. So blesses and overjoyed. LOVE even forget to ask the elder where they   were going. When they arrived at dry land, the elder went his own way. Realizing, how much was owed the elder.

LOVE asked KNOWLEDGE, another elder,
" Who helped me ?"
" It wastime , "" But why did time  help me ? "


Guys, you know what the answer ???


Hmm. because.. only time is capable of understanding how valuable love is .

So... ?? Hos.. I think thats fact. :)

Seeyaa :) Muaahh much


                                       














WHAT? PLKN ?! #episode 3

Hai... Holaa. and much miss to all of you. Woo. I think ni dah episode 3 . haha. Ok. dreaming like drama ? *smile* I don't know why i too happy typig this post. haha . Maybe last episode. ? Maybe i was bored ? Maybe i miss blogging so much ? lol. So, just straight to the point. Siapa tertinggal episode 1 dan 2 ? klik dibawah ini


Episode 1
Episode 2

so.let me continue the super duper great activities n PLKN

KHIDMAT KOMUNITI

Haa. like seriously, when our KJ announced for Khidmat Komuniti..i am sure all the pelatih will have fun all the day. Thats not because of activities kott. but the main thing .... Dapat keluar daripada kem yang azab macam hampeh . haha. Tapi, takda la azab sangat pungg. Physco lebih je ! *nyampah nyah ! *

Usually, khidmat komuniti ni more to berkhidmat untuk masyarakat la. HAHA. lol. Tiada bayaran mahupun upah dan seumpamanya. ikhlas ok. haha
First place yang kiteorg visit ialah

FELDA SEMENCHU

then yang terkhir sekali

RUMAH ORANG KURANG UPAYA.(AIR PAPAN) kot

tadaaaa.. weoll tengah main puzzle game with them. Like seriously they are really fun and enjoy. And most thing is they are cool !

They are playing music chairs. For sure all the pelatih kalahla kann. Kalau pelatih menang..sumpah korang takda perasaan mengalah dkt mereka yg istimewa ni

ni pula adik haiqal. OMG. sumpah comel. He is 5 years old. And yang paling sentap dekat jiwa when he sing lagu ibu. Maigod.. like seriously nak menangis. Sangat tersentuh ok. 

Persembahan daripada penghuni rumah kanak-kanak istimewa. They dance gracefully..and feel like there no sadness in life. ..and they no they will b happy forever with their life.. *Peace*

All the pelatih khusyuk gila tengok persembahan mereka. HAHA. 

Rasanya, ni di Felda Semenchu. heh? We are having gotong-royong.

After tiredly with gotong royong, there are some games for us. one of them.. Tangkap ayam. or kajar ayam. hah. someting like that. Ok this was fun actually. First time rasa suasana kampung . Wuuu. best gilaa. Untungla siapa yang ada kampung. not like me. i dont have kampung. So..sangat *jakun* heee.

see. all the tension has been released out ! We feel like young forever like seriously *haha* 



See. they really enjoy with khidmat komuniti. so. siapa cakap PLKN tak best. *rugi-rugi*

Sometimes, aku terfikir.. why i need to join this Khidmat.. but now.. i know the answer...

When we start join.. uolls akan rasa satu benda.. SYUKUR. like seriously.. sometimes, in life.. we never noticed how great our life than others. Most thought bout lifeless.. but then.. you know what.. there are more people outside there are going to be lifeless..but they are totally strong enough.. So, since that, i realized that Life teach us the meaning of life / heh? lol. So. watchouut

KOLAM RENANG

See. PLKN pun ada aktiviti air. tapi.. macam dah moden sikit. weolls dah tak main dah air-air dekat sungai or laut bagai tu. Zaman moden ni main dekat kolam renang. HAHA. ok. sangat tak advanture. Setakat kolam renang.. i think.. hampir every weekends aku berenang dekat kolam di rumah.. maigod. Tapi..ok laa. baru style kan. *haha* 

For sure boys and girls mestilah asingkan. HAHA. so, here are some activities. alaa. just a simple movement je pun. haihh. takpelaa. yang penting dapat main air. *jakunn*


tadaa. i guess ni tips keselamatan. maybe ? HHA. we need to use safety jacket. maigod. like S-K-E-M-A. haha. k.

This also. however.. they feel like heaven right ? heewwheeww

A simple taklimat before the consultant start the class.

Apa yang penting. berani. i mean confident level laa. Because some of the pelatih ada yang takut air. Me donnt know what has happened to them. But then, tak ada yang bermakna melainkan u speend all the time dekat kolam ni.. laughing like crazy.. enjoy with friends.. and thats was a best memories in life :)

KEMBARA HALANGAN

Please dont ask me what is kembara halangan. Cause thats was hard to explain about this.Tapi best. Haha/ Menyanyah kan ? *whatever*
Based on my opinion. Kembara halangan ni more to kerjasama with our company kot. besides.. build up self confidence..dan cara berfikir to solve something or situations.

I can't remember what we called this activities. Tpi, weolls. kena naik tembok tu. and jalan..and langkah lobang kecik tu. HAHA. ok. ayat aku pelik je ?
First impression aku, *hekelehh. tak ada la tinggi sangat* haha. serius. tak tipu. but then.. bila dah start nak naik je. woooo. aku rasa macam berhangin-hangin je dekat badan. HAHAHAHA. *hamik kau* thats true.. dont judge a book by its cover. since korang panjat.. baru rasa ok.. aku rasa.semua pelatih mestirasa mcm apa yang aku rasa.*ayat kheeling*

yeahh. i love this . we called monkey bar . I really like this activities.. sebab ? sebab aku selalu main dekat taman permainan. HHA.*tutup muka malu*
tapi. monkey bar ni takda la macam anak-anak punyaa. panjang wooo nak ke seberang . me likee WOO. First aku jatuh ok. JATUH. repeat again.. jatuuuuhhhhh. *bukkk* then.. aku geram gila. aku try kali kedua. *and im sucess like Yeppyyy*Tapi.. tangan melecet and merah macam kena air panas. and me like wuuuuu. sakit wok. -.-

ni. mmg mcm monyet. ok. fine. motif gmbar ni. ..cikgu zul bapak angkat yang tak berapa macam angkat. dh fullstop. haha k

hah.. aku menci aktiviti ni. like we need to crawling like turtle. heeww. ok la. setakat nak cium pasir tu. mmg best lakan -.- Yang penting experienced cium pasir..like heaven. :(

yesss. nak buat flying fox beribu kali boleh ? HHAH. im addicted with this activities.
first mmg la rasa macam aknak buat. tapi. rugi-rugi. HAHA. however. kelur PLKN ni mmg aku nk join club flying fox. *hemmohemmo*

Haha. ini activity kapal tenggelam heh? maigod. tak hingat. tapi yang penting..i terjatuh ok aktiviti ni.. seems like all my company hempap at me. and my head terkena batu. maigod. seriously sakit ok. but then.. i think.. otak masih center lagi hahahahah

lalalaala. aktiviti ni simple sangat okeh. *bukan nak berlagak*

ni pun simple jee. haha. takat jambatan goyang-goyang*im not goin to show off*

yeeeaahhhoo. panjat tembok. HAHAh. ni macam susah sikit sebab ? sebab aku pendek ? huaaa. nak nangis aku rasa. like seriously. HAHA

ini pula terowong yang sangat annoying. grrr.
ada ke patut koperal suruh buat bunyii *hmmmbeeeekk* sepanjang lalu terowong tu. :(  sad life betul macam hapee. Tapi fun ok ! HAHA


So.. aktiviti kembara halangan ni more to challenge yourself. Sometimes, i think kita kena be prepared well on whatever yang akan berlaku. Simple.. in life.. kita tak tahu apa yang akan berlaku esok kan ? so. standby with mentl n fizikal. heh? HAHAH


ok. i think mcm cukup-cukup laaa for this entry. I will post another entry about wirajaya. Challooobetehh byee. much muahh from me :* muaahhh. hellyeahh. heee. daaaa *lambai tangan*