KURSUS PENGACARAAN

TARIKH = 18 -20 Julai 2011
TEMPAT= Bahgian Teknologi Pendidikan Johor Bharu.

Bismillah, Asslamuaikum.

Hye all bloggers

Ok, for the first time, alhamdulilah, Dila rasa excited sangat sebab dapat tawaran nih. Masa mula-mula dapat macam tak percaya, tapi disebabkan minat yang mendalam Dila tetap ambil tawaran ini dengan hati terbuka. Pengacaraan ? means, wanna to be a host ? yes. of cos. thats right. Tak salah kan ? 3 hari , rasanya tidak cukup untuk Dila belajar sepenuhnya tentang cara mengacara. Rasa masih kecil lagi diri ini untuk mengendalikan sesuatu majlis. Tapi, serius, susah tau ! banyangkan, hari pertama lagi Dila dah kena mengacara. Nak tau macam mana ? Meh sini kita scroll ke bawah .


18 JULAI 2011
Dila dan cikgu fatimah datang seperti biasa ke sekolah. Kmai tiba di PTB tepat pukul 7.45 pagi. Hati ni memang rasa sangat tak sabar tau ! ok , meh sini dila share ok ?

Pada hari pertama, kami mempelajari apa itu protokol.
1) Peraturan dan istiadat rasmi
2) Suatu susunan dalam pangkat dan status
3)Patuh kepada peraturan dan etika rasmi
4)Tatasusila sosial dan tatacara

Best ! dapat tau cara dan teknik yang betul.

Etiket
peraturan tingkah laku

sejarah protokol
sering diamalkan dalam sejarah melayu :)

Prinsip
1) menjadi rujukan
2) kerjasama
3)terbuka
4) berbincang

Dan, yang paling best sekali ! Belajar susun kedudukan menngikut VVIP :D

pada hari pertama juga, Dila belajar PENGACARAAN MAJLIS RASMI
- berperanan penting dalam sesuatu majlis
-MC means= MASTER OF CEREMONY
1)kawal majlis
2)Buat pengumuman
3) beri panduan

Pengacara majlis yang sempurna
-suara yang baik dan lunak
-fasih berbahasa, jelas
-tidak cacat
-cerggas, pantas
-tidak gugup
-tidak darah gemuruh
-tidak panik
-tahu budi bicara
-sabar
-serius tapi tak sombong
-pengetahuan asas dalam protokol

dan dan dan dan dan.

PENYEDIAAN TEKS PENGACARAAN MAJLIS
hey, I love it ok ?! hehe, Alhamdulilah, Dila ialah orang pertama yang berucap tau pada hari pertama. Alhamduliah, ilmu masih tidak banyak untuk berucap. Tapi Alhamdulilah la, lancar segalanya, berkat dari Allah.
tapi, jujur la, gggggggaaagap juge la mula-2. bukan gagap. jantung berdebar-2debar. fuhh, laju jeh kan jantung berdegup. HAHA

19 JULAI 2011
haloolooo, rasa macam nak fengsan sekejap. Mau taknya, dia bagi task, fuhh. jangn tanya kena buat apa, yang penting,
haaaaaaa. semput ! xD
tidur ? fuh mengalahkan nak ambil exam mid year tau ! tapi tape, still in love with this job

ha, ok im just a girl. loloooloo xD

20 JULAI 2011
hari simulasi. grrr. Dila kena jadi pengkriitik. ? ish. siapala saya untuk mengkritik semua para peserta. tapi tak apa. saya lakukan yang terbaik. apa-apapun. semangat untuk menjadi seorang pengacara semakin melonjak. tapi, lecturer juga wajib direalisasikan :)


SEDIH -

credit tuh arieka , tak apa, kita sabar jhe eah ? Dila pun tak tau la kenapa. semua ada pandangan masing-masing. sedih nya, semua boleh lihat secara kasar, tapi, sebenarnya, tiada siapa yang boleh lihat dr segi dalaman. Dila tak berani la nak cakap apa-apa. Kita bukan yang terbaikk kan ? its ok. Tapi, hati kita ikhlas buat yang terbaik, tiada riak langsung didalma hatii
tujuan kami buat apa yang kami minati ialah.
kami ingin mencari pengalaman, bukan sijil yang kami kejarkan.
kami datang ke sana, melihat riaksi sekeliling, tapi, tiada langsung niat untuk kritik setiap tingkah laku merka disana. mungkin keikhlasan hati tidak boleh dinampak.

memang benar, sesetengah orang boleh baca akal fikiran orang, tapi
semuamakhluk, tidak boleh baca hati orang.
hanya yanh Maha Esa sahja.

ok la, saya bukan yang terbaik untuk bercerita tentang ini semua, apa-apa pun, ni semua satu semangat untuk terus berani berhadapan di khalayak ramai. SILINCE IS BETTER




kami tidak pernah melakukan perkara yang tak elok.
kami masih waras untuk berfikir yang buruk dan yang baik =='


just smile :)

Allah know everything

girls, our step still live on in our heart ok ?


live is like you snapping


FULL LOVE
DILA