Bismillah hirahmanirahim
Dah lama tak update blog since mula kuliah ni. Mula mula busy dengan clinical dan case study,
continue lagi dengan kuliah medical neuro yang sangat hectic. Tambah lagi dengan puasa di bulan
Ramdhan. Tapi, alhamdulilah, orang kata masa tu sentiasa je cukup untuk siapkan rutin harian.
Ok sekarang ni dah masuk hari ke 26 dalam bulan Ramadhan. Cepat ja kan. Mesti ramai yang tengah
fikir nak buat kuih raya apa. Since ramai yang tanya resepi " HOMEMADE FAMOUS AMOUS "
nak kongsi la sikit resepi. Ni first time buat, and jadi. HAHAH. So confident sikit nak bagi resepi
dekat orang lain.
Famous Amous - homemade
Dah lama tak update blog since mula kuliah ni. Mula mula busy dengan clinical dan case study,
continue lagi dengan kuliah medical neuro yang sangat hectic. Tambah lagi dengan puasa di bulan
Ramdhan. Tapi, alhamdulilah, orang kata masa tu sentiasa je cukup untuk siapkan rutin harian.
Ok sekarang ni dah masuk hari ke 26 dalam bulan Ramadhan. Cepat ja kan. Mesti ramai yang tengah
fikir nak buat kuih raya apa. Since ramai yang tanya resepi " HOMEMADE FAMOUS AMOUS "
nak kongsi la sikit resepi. Ni first time buat, and jadi. HAHAH. So confident sikit nak bagi resepi
dekat orang lain.
Famous Amous - homemade
300 gram tepung gandum |
250 gram mentega |
150 gram gula halus |
100 gram gula perang
1 sudu kecil emplek
1 sudu besar serbuk koko |
1 sudu kecil serbuk penaik |
100 gram badam cincang yang dipanggang |
1 sudu kecil esen vanilla |
100 gram cip cokelat |
Cara-caranya :
1. Pukul mentega + gula halus + gula perang sampai kembang.
2. Masukan tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik yg di ayak. letakkan juga 1 sudu emplek dan Esen vanilla.
kacau sebati
3. Last. Masukkan badam cincang dan cip cokelat.
Gaul sebati.
3. Last. Masukkan badam cincang dan cip cokelat.
Gaul sebati.
jadi mcm ni . hehe |
4. Gaul rata.
5. Boleh bakar dgn suhu 175 degree..20 mins
SIAPPPP.
No comments:
Post a Comment
> Blablaling here <